Zonnepanelen checklist

Home > Zonnepanelen checklist

Zonnepanelen checklist

Zonnepanelen checklist

U wilt zonnepanelen kopen, dan is het belangrijk om van te voren te weten waar u op moet letten. Daarvoor gebruikt u een checklist, met een checklist kunt u alles eenvoudig op een rijtje zetten. Zo weet u voordat u zonnepanelen koopt wat uw wensen zijn en waar de panelen aan moeten voldoen.

Check 1: Kunnen zonnepanelen op elk huis worden geinstalleerd?

In principe kunt u ze overal op installeren, zeker wanneer u de eigenaar bent van de woning. Wanneer u huurder bent dan dient u bij de verhuurder te informeren naar de mogelijkheden. Ook is het verstandig om informatie te vergaren bij uw gemeente, zij weten u vaak meer te vertellen over de regels met betrekking tot het installeren van deze panelen.

Check 2: Kunt u het installeren op het dak van uw huis?

U kunt de panelen laten installeren op zowel daken met een plat dak als huizen met een schuin dak. Wanneer uw huis is uitgevoerd met een rieten dak, dan is het installeren helaas niet mogelijk. Hiervoor dient u samen met uw installateur een oplossing te bedenken.

Check 3: Hoeveel zonnepanelen dient u te kopen?

Dit is een vraag die u het beste kunt overlaten aan een installateur. De installateur berekent hoeveel panelen u nodig heeft, waar de panelen dienen te worden geinstalleerd en hoe het totale kostenplaatje eruit komt te zien.

Check 4: Welke zonnepanelen kunt u kopen?

Kiest u voor een duurdere variant die langer meegaat en ook meer rendement oplevert of kiest u voor een goedkoper alternatief.

Zonnepanelen kunt u kopen in diverse kleuren, de meest gangbare kleuren zijn zwart en blauw. De panelen zijn echter in tal van kleuren te koop, daarvan is echter bekend dat het rendement lager is ten opzichte van de meest gangbare kleuren.

Niet iedereen wordt blij bij het zien van zonnepanelen op een dak. Horizonvervuiling noemt men dan, net zoals windmolens. Daarom bestaan er ook zonnepanelen in een oprolbare vorm. Deze panelen zijn gemaakt van een dunne film en dus heel flexibel. Per vierkante meter zijn ze stukken goedkoper maar hebben een lager rendement. Deze variant is nog volop in ontwikkeling (Nederlandse uitvinding).

Naast de reguliere zonnepanelen kunt u ook kiezen voor hybride zonnepanelen. Deze worden naast het opwekken van energie ook gebruikt voor het verwarmen van uw woning.

Een kort overzicht van de verschillende panelen:

U kunt kiezen voor de tradionele zonnepanelen (monokristallijn & polykristallijn), de aanschafkosten zijn gemiddeld en het rendement is hoog. Deze panelen hebben zich bovendien al jarenlang bewezen.

Ook kunt u kiezen voor de oprolbare variant. Deze zijn goedkoper dan de monokristallijne & polykristallijne panelen maar hebben een lager rendement. Deze panelen springen minder in het oog.

Met optie 3 kiest u voor hybride zonnepanelen. Dit is in verhouding een redelijk vernieuwende techniek en daarom duurder dan de vorige twee varianten. Het rendement is echter ook hoger dan bij de monokristallijne, polykristallijne en oprolbare variant. U heeft bovendien maar 1 systeem nodig om energie op te wekken en uw huis op te warmen.

Check 5: Welke omvormer kiest u?

Om gelijkstroom in wisselstroom om te zetten heeft u een omvormer nodig. Het is daarbij van belang dat u een omvormer kiest die aansluit bij uw zonnepanelen en uw woonsituatie. Het makkelijkste zou zijn om zowel de zonnepanelen als de omvormer aan te schaffen bij dezelfde installateur. Zijn de panelen en de omvormer niet op elkaar ingesteld, dan heeft u niets aan uw zonnepanelensysteem. De kwaliteit van de omvormer heeft grote invloed op uw rendement. De modernere omvormers zijn uitgevoerd met een digitaal scherm waarop u kunt zien hoeveel rendement uw zonnepaneelsysteem oplevert. Daarnaast worden de moderne omvormers steeds vaker voorzien van een maximum power point tracker, deze zorgen ervoor dat u het maximale rendement uit uw zonnepanelen kunt halen.

Check 6: Waar gaat u de zonnepanelen kopen?

Heeft u onvoldoende technische kennis, laat dan de panelen installeren door een vakbekwaam installateur.

Aan het installeren van deze panelen zijn kwaliteitsnormen verbonden.

Op zonnepanelen en de onderdelen van een zonnepaneelsysteem wordt garantie gegeven, wat voor garantie en op welke onderdelen leest u hieronder:

 • Productgarantie: Vijf tot tien jaar garantie op zonnepanelen en omvormers wanneer er een defect optreed.
 • Systeemgarantie: Garantie op de werking van uw panelen, dit is over het algemeen over de eerste 10 jaar.
 • Installatiegarantie: Garantie op de kabelaansluiting of materiaal wat los gaat zitten. Deze garantie dekt over het algemeen de eerste 18 maanden af.
 • Vermogensgarantie: Garantie op het vermogen van uw zonnepanelensysteem, deze garantie wordt vaak gegeven voor vijf tot tien jaar.
 • Opbrengstgarantie: Deze vorm van garantie is niet standaard. Hiervoor kunt u zich echter wel verzekeren. Wanneer het rendement van uw systeem onder de verwachtte opbrengst blijft, dan ontvangt u van de verzekeraar het verschil gecompenseerd.

Check 7: Uw meterkast

Zodra u meer dan vier zonnepanelen laat installeren, dan dient u een extra groep te laten maken in uw meterkast, dit wordt over het algemeen door een gecertificeerd bedrijf gedaan.

Check 8: Verbruik en terugleveren van energie

Alle systemen worden tegenwoordig geleverd met een slimme meter, op deze slimme meter kunt u zien wat uw verbruik is en wat u overhoudt en dus kunt terugleveren. Op de omvormer kunt u de prestaties van uw zonnepanelen bekijken.

Check 9: Wat zijn de aanschafkosten?

Een schot voor open doel maar laten we beginnen met het vergelijken van offertes. Op deze manier krijgt u een idee wat er zoal op de markt verkrijgbaar is en wat het een en ander moet gaan kosten. Komt u er niet uit na of tijdens het vergelijken, neem dan contact op met een specialist.

Daarom kiest ook u voor zonnepanelen

 • U bespaart tot 100% op uw energierekening en teveel energie kunt u verkopen.
 • Zonnepanelen verlagen uw CO-2 uitstoot en gaan tenminste 25 jaar lang mee.
 • De waarde van uw woning neemt toe en u ontvangt de betaalde BTW terug.
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar en de panelen zijn geschikt voor schuine- en platte daken.
 • De panelen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig, af en toe schoonmaken is voldoende.

Alle zonnepanelen voordelen op een rij:

 • De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald
 • U bespaart flink veel geld op uw energienota
 • U verminderd uw CO-uitstoot aanzienlijk
 • Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee
 • De panelen hebben weinig onderhoud nodig
 • De waarde van uw woning neemt toe
 • U ontvangt de BTW terug van de overheid
 • Teveel energie mag u terugleveren
 • Geschikt voor schuine- en platte daken
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar
 • Via onze site bespaart u tot 42%

Bas de Boer

Onderzoeker voor zonne-energiepakket.nl
 • (4.5 Rate)

Zonnepanelen worden steeds voordeliger. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs zonder subsidie op zonnepanelen verdient u uw investering binnen 7 jaar volkomen terug. U kunt als particulier ook de BTW terugvragen en u kunt eventueel bij uw eigen gemeente terecht voor een lokale subsidie. Genoeg redenen om te kiezen voor zonnepanelen.

Ontvang 6 gratis offertes

Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van zonnepanelen specialisten bij u in de regio. Bespaar tot 42%

Site error: the file /home/admin/web/zonne-energiepakket.nl/public_html/mmomagelinks.php requires the ionCube PHP Loader ioncube_loader_lin_7.0.so to be installed by the website operator. If you are the website operator please use the ionCube Loader Wizard to assist with installation.