Zonnepanelen kopen

Home > Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen doet u niet elke dag. Het is een investering waar veel tijd en geld mee is gemoeid, net zoals bij de aankoop van een nieuwe auto. Een auto kost echter altijd geld en zonnepanelen leveren uiteindelijk geld op. U wilt niet over een nacht ijs gaan, daarom is het verstandig dat u zich goed orienteert over de verschillende mogelijkheden. Omdat er bij het kopen van zonnepanelen nogal wat op u af komt hebben wij in het kort een aantal zaken op een rij gezet waar u op moet letten.

Zonnepanelen kopen, wat zijn de kosten?

U wilt bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen graag weten wat het een en ander moet gaan kosten. Hieronder een handig overzicht met kosten wanneer u zonnepanelen gaat kopen, inclusief een overzicht van de besparing per jaar.

 • Wanneer u zonnepanelen wilt gaan kopen voor een eenpersoonshuishouden, dan heeft u daar 8 panelen voor nodig. Deze investering kost u tussen de euro 3.400 en de euro 4.100. Uw besparing per jaar bedraagt ongeveer euro 420.
 • Bij een tweepersoons huishouden heeft u ongeveer 13 panelen nodig. Deze zonnepanelen kosten u ongeveer euro 5.200 a euro 6.300 en leveren u een besparing op van euro 680 per jaar.
 • Voor een vierpersoons huishouden heeft u 18 zonnepanelen nodig. De totale investering bedraagt om en nabij euro 6.400 tot euro 7.700. Uw besparing beloopt ongeveer euro 930.
 • Bij een groot gezin van 6 hoofden heeft u 21 zonnepanelen nodig. Deze panelen kosten u tussen de euro 7.300 en de euro 8.800. De totale besparing bedraagt nog net niet 100 euro per maand, oftewel euro 1.110 per jaar.

Waaruit bestaan de kosten?

Locatie: Het uiteindelijke rendement van uw zonnepanelen hangt onder andere af van de locatie. Zaken als bomen, balkons of gebouwen kunnen het zonlicht (deels) blokkeren, dit heeft een negatieve invloed op het rendement van uw zonnepanelen. Voordat u overgaat tot het kopen van zonnepanelen is het raadzaam eerst te kijken of er geen elementen zijn die roet in het eten kunnen gooien. Naast de locatie dient u ook de hellingsrichting en hellingshoek in ogenschouw te nemen en waar en hoeveel ruimte u heeft op het dak. Een ideale opstelling zou zijn naar het zuiden, in een hellingshoek van 30 tot 35 graden. Bij een plat dak dient u er rekening mee te houden dat de panelen in consoles moeten worden geplaatst, deze worden vervolgens voorzien van ballast zodat de zonnepanelen ook bij harde wind gewoon blijven staan.

Energiebehoefte: Volgens het Nibud gebruikt een Nederlands gezin gemiddeld zo een 3.500 kWh aan energie per jaar. Voordat uw overgaat tot het kopen van zonnepanelen is het raadzaam om de energienota's van de voorbije jaren te bekijken en uw jaarlijkse energiebehoefte te noteren. Vervolgens bepaalt u hoeveen van uw energiebehoefte wilt afdekken. Het is redelijk gebruikelijk om 50% tot 100% van uw energiebehoefte af te dekken. Bij 50% kunt u altijd later nog uitbreiden, alhoewel dat wel weer duurder zal worden (hoe meer panelen u in een koop neemt, hoe minder u betaalt).

Wattpiek (WP): Ongeacht uw budget dient u er rekening mee te houden dat zonnepanelen nagenoeg altijd worden verkocht in Wattpiek (WP), een Wattpiek is het vermogen van zonnepanelen onder ideale omstandigheden. Deze omstandigheden komen echter zelden voor in Nederland. Voordat u overgaat tot het kopen van zonnepanelen dient u het vermogen van een PV-systeem af te waarderen met een factor 0,88. In andere woorden, wanneer u 1 Wattpiek vermogen krijgt aangeboden, dan staat dit gelijk aan 0,88 watt. Een zonnepanelensysteem kost u ongeveer euro 4,50 per WP, wat na verrekening van de 0,88 factor uitkomt op euro 5,60 per Watt vermogen. Door uw jaarlijkse energiebehoefte in kWh te vermenigvuldigen met 5,6 kunt u alvast een inschatting maken van de totale kosten om uw energiebehoefte voor 100% af te dekken. Heeft u een vast laag budget, deel dan uw budget door 4,5 om te bepalen hoeveel piekvermogen u maximaal kunt kopen. U kunt uw budget delen door 5,6 om uit te rekenen hoeveel vermogen u daadwerkelijk krijgt.

Welke soorten zonnepanelen kunt u kopen

In Nederland zijn er grofweg 3 populaire soorten zonnepanelen te koop. Bijna alle zonnepanelen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal Silicium. Bij het kopen van deze zonnepanelen is het belangrijk dat u vooraf de voordelen en nadelen kent.

 • Monokristallijne zonnepanelen: De zonnecellen in Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit 1 kristal. Deze panelen zijn het duurste maar leveren ook een hoger rendement. Wanneer u weinig ruimte op uw dak heeft dan zijn de Monokristallijne zonnepanelen aan te raden. Voor 1 zonnepaneel bent u ongeveer euro 670 kwijt.
 • Polykristallijne zonnepanelen: De cellen in de Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerderen kristallen. Deze panelen zijn goedkoper dan de Monokristallijne variant maar bieden minder rendement. Wanneer u voldoende ruimte op uw dak heeft, dan zijn deze zonnepanelen aan te raden. Voor 1 zonnepaneel bent u ongeveer euro 600 kwijt.
 • Amorfe zonnepanelen: Dit zijn de goedkoopste panelen. Deze panelen zijn gemaakt van Amorfe Silicium en worden gebruikt in dunne film zonnepanelen. Doordat deze zonnepanelen geen kristallen bevatten zijn ze zeer buigzaam. Het rendement ten opzichte van de Monokristallijne en de Polykristallijne panelen valt een stuk lager uit. Voor 1 zonnepaneel bent u ongeveer euro 400 kwijt.

PV-systeem en autonoom systeem

Over het algemeen worden zonnepanelen in Nederland verkocht als centraal deel van een netgekoppeld systeem. Een PV-systeem bestaat uit een aantal zonnepanelen, een omvormer, montagemateriaal en in sommige gevallen meetapparatuur of een zonneboiler. Meestal worden dit soort systemen als een pakket geleverd. Zodra het PV-systeem is geinstalleerd bent u officieel energieleverancier en zult ook u het meemaken dat op zonnige dagen de energiemeter terug zal draaien. Installatie van dit soort systemen geschiedt door erkende installateurs, het is ook mogelijk om het zelf te doen doch niet hoger dan 600 Wp.

Bij een autonoom systeem wordt het systeem niet gekoppeld aan het stroomnet. Deze systemen zijn relatief zeldzaam, vooral omdat er niet kan worden teruggeleverd. De geproduceerde stroom wordt ofwel direct gebruikt ofwel opgeslagen in een batterij accu's. Dit soort systemen is alleen interessant wanneer u off-grid wilt gaan wonen. Door het gebruik van de accu's is het voordeel van het verlagen van uw CO2 voetprint als sneeuw voor de zon verdwenen.

Zonnepaneel set kopen tips

 • U dient er rekening mee te houden dat u voldoende ventilatie aanbrengt tussen de panelen zelf en de panelen en het dak. Ook de omvormer dient voldoende ruimte om zich heen hebben.
 • Bij het kopen van zonnepanelen dient u BTW te betalen over de aanschaf en installatie. Deze kunt u simpelweg met een BTW-aangifte terugvragen.
 • De landelijke subsidie is alweer enkele jaren geleden gestopt. Dat is prima. U kunt vaak bij uw eigen gemeente terecht voor lokale subsidies, en zelfs zonder subsidies ontvangt u alsnog de 21% BTW terug.
 • De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald. Het is nu een ideaal moment om panelen te kopen, uw terugverdien tijd bedraagt nu ongeveer tussen de 6 en de 9 jaar.
 • De consumentenbond en MilieuCentraal raden mensen aan offertes te vergelijken van installateurs. Wij bieden u die mogelijkheid, gratis en vrijblijvend. Uw besparing kan oplopen tot 40%.

Gratis en snel 6 offertes in uw mailbox!

 • Vul onderstaande formulier in, het kost u slechts twee minuten.
 • Wij sturen uw aanvraag door naar geschikte specialisten uit uw regio.
 • U ontvangt van elke specialist een offerte op maat.
 • U kunt maximaal 40% besparen op uw nieuwe zonnepanelen.

Alle zonnepanelen voordelen op een rij:

 • De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald
 • U bespaart flink veel geld op uw energienota
 • U verminderd uw CO-uitstoot aanzienlijk
 • Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee
 • De panelen hebben weinig onderhoud nodig
 • De waarde van uw woning neemt toe
 • U ontvangt de BTW terug van de overheid
 • Teveel energie mag u terugleveren
 • Geschikt voor schuine- en platte daken
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar
 • Via onze site bespaart u tot 42%

Bas de Boer

Onderzoeker voor zonne-energiepakket.nl
 • (4.5 Rate)

Zonnepanelen worden steeds voordeliger. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs zonder subsidie op zonnepanelen verdient u uw investering binnen 7 jaar volkomen terug. U kunt als particulier ook de BTW terugvragen en u kunt eventueel bij uw eigen gemeente terecht voor een lokale subsidie. Genoeg redenen om te kiezen voor zonnepanelen.

Ontvang 6 gratis offertes

Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van zonnepanelen specialisten bij u in de regio. Bespaar tot 42%

Site error: the file /home/admin/web/zonne-energiepakket.nl/public_html/mmomagelinks.php requires the ionCube PHP Loader ioncube_loader_lin_7.0.so to be installed by the website operator. If you are the website operator please use the ionCube Loader Wizard to assist with installation.