Zonnepanelen omvormer

Home > Zonnepanelen omvormer

Zonnepanelen omvormer

zonnepanelen omvormer

Bij het laten installeren van zonnepanelen heeft u een omvormer nodig, een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning vanuit de zonnepanelen wordt omgezet naar wisselspanning. Er staat ongeveer zo een 0,5V gelijkspaning op een enkele zonnecel. De stoomsterkte per zonnencel is weer afhankelijk van plaatsing, hellingshoek en zonkracht. Bij het installeren van zonnepanelen kiest men er vaak voor om het totale paneel 12V of 24V te gelijkspanning te laten leveren. Dat is ideaal voor autonome systemen, zo werken de meeste accu's op 12V. Voor een netgekoppeld systeem heeft u een omvormer (ook wel inverter genoemd) nodig die ervoor zorg draagt dat de stroom die u heeft geproduceerd wordt omgezet naar geschikte netstroom. Daar dit een belangrijk onderdeel is van elk PV-systeem bespreken we in dit artikelen hoe een omvormer werkt en wat voor soorten omvormers er allemaal op de markt te koop zijn.

Omvormer, wisselstroom en gelijkstroom

Wij maken gebruik van twee soorten stroom, te weten gelijkstroom en wisselstroom. Wanneer men het heeft over gelijkstroom dan spreekt men over stroom met een constante stroomrichting. Onder andere batterijen, accu's en zonnepanelen maken gebruik van gelijkstroom. Een van de grote nadelen aan gelijkstroom is het feit dat deze stroom niet kan worden omgezet nar hoogspanning. Het kan dus niet over een grote afstand worden getransporteerd, doet men dit wel dan dient men rekening te houden met een fors verlies aan stroom. Wisselstroom kan met geringe verliezen wel worden getransporteerd over lange afstanden. Wisselstroom wordt zo genoemd omdat het stroom is met een regelmatig wisselende stroomrichting.

Stroom kan over lange afstanden worden vervoert, daarvoor dient het energiebedrijf de frequentie in te stellen op 50 Hz en de stroom op te voeren tot ongeveer 300.000 volt. Op deze manier kan de stroomsterke erg laag blijven, wat uiteindelijk resulteert in een lager verlies bij transport. In de bekende transformatorhuisjes wordt de hoogspanning vervolgens weer getransformeerd naar 230V stroom. Vanuit het transportmatorhuisje wordt de stroom vervolgens bij u aangeleverd in 230V bij 50Hz.

Twee soorten omvormers bij zonnepanelen

Er zijn meerdere soorten omvormers op de markt, er worden er echter twee veelvuldig gebruikt, namelijk de gemodificeerde sinusomvormer en de zuivere sinusomvormer. Het verschilt tussen deze twee omvormers zit hem in de golfvorm van de stroom die wordt geproduceerd. Wanneer u stroom koopt van een energieleverancier heeft een zuivere sinusomvormer. Terwijl de gemodificeerde sinusomvormereen blokgolf produceert met dezelfde frequente als netstroom. Een blokgolf bestaat volgens de Fourier-theorie uit een oneindig aantal sinusvormen, waardoor er geen problemen ontstaan. Problemen die welontstaan worden vaak veroorzaakt door de harmonische componenten van de blokgolf.

Onderdimensionering omvormers

In veel gevallen is het, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, mogelijk om een omvormer te gebruiken met een lager ingangsvermogen dan het piekvermogen van een zonnepanelensysteem. Dit is mogelijk omdat bij zonnepanelen het piekvermogen nagenoeg nooit wordt bereikt. Wanneer u uitgaat van de ideale omstandigheden dan kunt u ervan uitgaan deze het maximaal benaderbare vermogen op om en nabij 80% van het piekvermogen ligt. Zonnecellen worden namelijk in de praktijk veel warmer dan de 25 graden waarin men ze test gedurende in labaratoria. Simpelweg gezegd kan een zonnepanelenset met een vermogen van 1250 Wattpiek met gemak worden aangesloten op een omvormer met een maximaal vermogen van 1000 watt. De omvormer zal dan, mocht het ingangsvermogen overschreden worden, overgaan tot het terugschakelen van de spanning, wat uiteindelijk zal resulteren in een tijdelijke dip in vermogen. Dit soort omvormers noemt men ook wel onderdimensioneerbare omvormers.

Welke omvormer bij uw zonnepanelen?

In principe is de keuze voor een omvormer niet al te moeilijk. Uw keuze voor een omvormer is simpelweg afhankelijk van de apparaten welke u van stroom wilt voorzien. Wanneer het apparaat wat u wilt voorzien van stroom is voorzien van een elektromotor, dan bent u verplicht een omvormer met een zuivere sinusvorm te gebruiken. Voor veel audioapparatuur en videoapparatuur geldt dat een onzuivere golf ruis kan veroorzaken. Voor een minder ingewikkeld apparaat zoals een laptop is de gemodificeerde sinusvorm een prima methode. In de meeste gevallen is een zuivere sinusomvormer de beste keuze.

Stel dat u een PV-systeem laat installeren, dan bent u in Nederland verplicht tot het laten installeren van een synchrone omvormer. Deze omvormer draagt ervoor zorg dat de door u aan het stroomnet geleverde stroom gelijk is. Wanneer dat niet het geval is, dan kunt u uw omvormer weggooien. Synchrone omvormers dragen zorg voor een correcte zuivere sinus die exact aansluit op de stroom van het stroomnet. Combineert u deze met een teruglopende stroommeter dan kunt u de teveel opgewekte stroom terugleveren aan het stroomnet. Welke synchrone omvormer u nodig heeft, is afhankelijk van uw PV-systeem en het vermogen in Watt.

Parallel of seriaal schakelen?

Omvormers werken op een vaste spanning, deze spanning is vaak een meervoud van 12V. Wanneer u uw PV-systeem en de omvormer plaatst, dan dienen de zonnepanelen zo te zijn ingesteld dat de spanning exact hetzelfde is als de spanning die de omvormer nodig heeft. Om dat te bewerkstelligen heeft u over het algemeen een combinatie nodig van parallel en seriele schakels.

Daarom kiest ook u voor zonnepanelen

 • U bespaart tot 100% op uw energierekening en teveel energie kunt u verkopen.
 • Zonnepanelen verlagen uw CO-2 uitstoot en gaan tenminste 25 jaar lang mee.
 • De waarde van uw woning neemt toe en u ontvangt de betaalde BTW terug.
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar en de panelen zijn geschikt voor schuine- en platte daken.
 • De panelen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig, af en toe schoonmaken is voldoende.

Alle zonnepanelen voordelen op een rij:

 • De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald
 • U bespaart flink veel geld op uw energienota
 • U verminderd uw CO-uitstoot aanzienlijk
 • Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee
 • De panelen hebben weinig onderhoud nodig
 • De waarde van uw woning neemt toe
 • U ontvangt de BTW terug van de overheid
 • Teveel energie mag u terugleveren
 • Geschikt voor schuine- en platte daken
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar
 • Via onze site bespaart u tot 42%

Bas de Boer

Onderzoeker voor zonne-energiepakket.nl
 • (4.5 Rate)

Zonnepanelen worden steeds voordeliger. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs zonder subsidie op zonnepanelen verdient u uw investering binnen 7 jaar volkomen terug. U kunt als particulier ook de BTW terugvragen en u kunt eventueel bij uw eigen gemeente terecht voor een lokale subsidie. Genoeg redenen om te kiezen voor zonnepanelen.

Ontvang 6 gratis offertes

Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van zonnepanelen specialisten bij u in de regio. Bespaar tot 42%

Site error: the file /home/admin/web/zonne-energiepakket.nl/public_html/mmomagelinks.php requires the ionCube PHP Loader ioncube_loader_lin_7.0.so to be installed by the website operator. If you are the website operator please use the ionCube Loader Wizard to assist with installation.