Zonnepanelen plaatsen

Home > Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

zonnepanelen plaatsen

Bij het plaatsen van zonnepanelen komt het een en ander bij kijken. Wat heeft u nodig en waar dient u rekening mee te houden wanneer u dit wilt doen. Gaat u het zelf doen, of laat u het doen door een erkende installateur?

Zonnepanelen plaatsen, dit heeft u nodig

Bij het plaatsen van zonnepanelen heeft u meer nodig dan u wellicht verwacht. Zo heeft u naast de zonnepanelen een omvormer, montageset, elektriciteitsmeter, consoles (plat dak) en een extra groep in uw meterkast nodig. Ook een monitorsysteem bestaat tot de mogelijkheden, dit is echter optioneel, net zoals de extra groep in uw meterkast (dient alleen te worden geinstalleerd vanaf 5 zonnepanelen).

Naast bovenstaande onderdelen heeft u ook bekabeling, klimmateriaal en het nodige gereedschap nodig. Bij het (laten) plaatsen van zonnepanelen dient u ook rekening te houden met een ventilatieruimte tussen het dak en de panelen. Daarnaast dient u ook ruimte vrij te houden voor een omvormer, deze wordt namelijk aan de zonnepanelen gekoppeld. Zowel de zonnepanelen als de omvormer moeten hun warmte kwijt kunnen. Wanneer er geen rekening wordt gehouden met deze ruimte, dan zal dat de opbrengst van uw zonnepanelen negatief beinvloeden. De omvormer komt aan de binnenkant van het dak (onderkant), vlakbij de zonnepanelen. Wordt de afstand tussen de panelen en de omvormer te groot, dan zal ook dit resulteren in een verminderde opbrengst.

Zonnepanelen plaatsen, installatie

Het plaatsen van zonnepanelen is een secuur werkje. Er komt veel bij kijken en er kan veel fout gaan. Houdt daarom altijd het navolgende goed in de gaten:

Plaatsen op het dak

Het type dak is bepalend voor de manier waarop u uw zonnepanelen dient te plaatsen en welk montagemateriaal daarvoor nodig is. Zo kunnen deze panelen geplaatst worden op onder andere een pannendak, staalplatendak, golfplaten dak, maar niet op een rietgedekt dak.

Draagconstructie woning

Zonnepanelen wegen best wel wat, gemiddeld tussen de 15 en de 20 kg per zonnepaneel. Om dit vakkundig te verwerken op uw dak heeft u een draagconstructie nodig. Installateurs voeren hier berekeningen voor uit de ballast en draagkracht van uw dak te bepalen. Op een plat dak werkt men over het algemeen met een console of raamwerk. Na het plaatsen van de zonnepanelen zal men de constructie verzwaren zodat bij hevige wind de panelen niet van het dak afwaaien.

Elektrische installatie

Het plaatsen van panelen lijkt een koud kunstje. Werken met elektriciteit vereist echter kennis en ervaring. Zo heeft u bij een vermogen vanaf 600 WP al een extra groep nodig in uw meterkast.

Zonnepanelen plaatsen op pannendak

Op nagenoeg elk schuin dak met uitzondering van rieten daken kan een zonnepanelensysteem worden gemonteerd. Op een schuin dak wordt over het algemeen gewerkt met speciale rails, deze rails worcen op diverse punten op het dak verankerd en de zonnepanelen worden vervolgens vastgezet aan de rails door middel van dakhaken (pannendak), klemmen bij een staalplaten dak of schroeven bij een golfplaten dak.

Zonnepanelen plaatsen op plat dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak wordt vaak gedaan met zogenaamde consoles, dit zijn feitelijk holle containers. Op deze holle containers worden de zonnepanelen geplaatst, waarna men de containers gebruikt om ballast aan te brengen. Op deze manier kan men de ideale hellingshoek bepalen en het systeem verzwaren zodat deze bij harde wind niet van het dak waait.

Zonnepanelen plaatsen: richting

Een van de meest belangrijke aspecten bij het plaatsen van zonnepanelen is de richting. In Nederland is dat het zuiden maar ook het zuidwesten en zuidoosten levert een hoog rendement op. Wanneer u besluit panelen richting het westen of oosten te plaatsen, dan zal dat resulteren in een lager rendement. Het is echter niet onmogelijk. Zo bestaan er hoge rendement zonnepanelen die ook bij minder zon een hoog rendement opleveren.

Zonnepanelen plaatsen: vergunning

Het kan zijn dat u woonachtig bent in een monumentaal pand, een beschermd stadsgezicht of een beschermd dorpsgezicht. In dat geval heeft u over het algemeen een vergunning nodig. In de meeste andere gevallen bent u vrijgesteld van welke vergunning dan ook en kunt u zonder twijfel de zonnepanelen laten instaleren. Wanneer u niet geheel zeker bent van uw zaak, dan is het raadzaam eerst contact op te nemen met de gemeente waar u woonachtig bent.

Zonnepanelen plaatsen met omvormer

Wanneer u overgaat tot het plaatsen van zonnepanelen dan dient u er rekening mee te houden dat u een omvormer op uw systeem dient aan te sluiten. Een omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om naar wisselstroom. Een omvormer is best prijzig, reken op euro 600 tot euro 1000. Over het algemeen krijgt u omvormers aangeboden van bekende merken zoals Mastervolt, SMA en Powerone, allen geven ze 5 jaar garantie op de omvormers. Wilt u besparen op de omvormer dan is het raadzaam deze in uw offerteaanvraag mee te nemen, vaak levert dit een gunstige prijs op.

Zonnepanelen laten plaatsen

Elektriciteit is een vak apart en een PV-panelen systeem is een elektrotechnische installatie. Daarom adviseren wij u om uw PV-systeem te laten plaatsen door een erkend installateur.

Daarom kiest ook u voor zonnepanelen

 • U bespaart tot 100% op uw energierekening en teveel energie kunt u verkopen.
 • Zonnepanelen verlagen uw CO-2 uitstoot en gaan tenminste 25 jaar lang mee.
 • De waarde van uw woning neemt toe en u ontvangt de betaalde BTW terug.
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar en de panelen zijn geschikt voor schuine- en platte daken.
 • De panelen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig, af en toe schoonmaken is voldoende.

Alle zonnepanelen voordelen op een rij:

 • De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald
 • U bespaart flink veel geld op uw energienota
 • U verminderd uw CO-uitstoot aanzienlijk
 • Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee
 • De panelen hebben weinig onderhoud nodig
 • De waarde van uw woning neemt toe
 • U ontvangt de BTW terug van de overheid
 • Teveel energie mag u terugleveren
 • Geschikt voor schuine- en platte daken
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar
 • Via onze site bespaart u tot 42%

Bas de Boer

Onderzoeker voor zonne-energiepakket.nl
 • (4.5 Rate)

Zonnepanelen worden steeds voordeliger. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs zonder subsidie op zonnepanelen verdient u uw investering binnen 7 jaar volkomen terug. U kunt als particulier ook de BTW terugvragen en u kunt eventueel bij uw eigen gemeente terecht voor een lokale subsidie. Genoeg redenen om te kiezen voor zonnepanelen.

Ontvang 6 gratis offertes

Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van zonnepanelen specialisten bij u in de regio. Bespaar tot 42%

Site error: the file /home/admin/web/zonne-energiepakket.nl/public_html/mmomagelinks.php requires the ionCube PHP Loader ioncube_loader_lin_7.0.so to be installed by the website operator. If you are the website operator please use the ionCube Loader Wizard to assist with installation.