Zonnepanelen prijs

Home > Zonnepanelen prijs

Zonnepanelen prijs

zonnepanelen prijs

De afgelopen jaren hebben veel mensen besloten zonnepanelen te laten installeren op het dak van hun woning. Denkt u erover na om dat te laten doen? Zo ja, dan staat u op het punt om een toekomstgerichte keuze te maken. Door te investeren in zonnepanelen voorziet u in uw eigen energiebehoefte, zonder dat u daarbij de alsmaar stijgende prijzen van energieleveranciers in Nederland in de gaten hoeft te houden. Dit is wellicht een goed moment om de mogelijkheden, de kosten van zonnepanelen, en de financiele voordelen van deze systemen te bekijken. Wilt u eerst weten welke kosten er gepaard gaan met het kopen van zonnepanelen, loop dan gerust door dit artikel.

Wat is de prijs van zonnepanelen?

De prijs voor zonnepanelen die de afgelopen jaren door installateurs in rekening werden gebracht is aanzienlijk geslonken. Dit is ook een van de belangrijkste redenen vanuit de overheid om de landelijke subsidie op zonnepanelen af te schaffen. Om goed inzicht te krijgen in de prijs van zonnepanelen hebben wij een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Bij het kopen van zonnepanelen en het bepalen van de prijs is het belangrijk om naar actuele prijzen te kijken, en dan wel de prijs per Wattpiek. Zo kostte een WP (Wattpiek) in 2010 nog euro 3,10 en is het inmiddels gezakt onder de euro 3,10 per WP. Daarnaast is het handig om te weten dat de prijs per WP daalt zodra u meer zonnepanelen koopt. Voor 6 panelen bent u ongeveer euro 1,94 per WP kwijt en voor 18 panelen bent u ongeveer euro 1,63 kwijt per WP. De installatiekosten bedragen ongeveer 15% tot 25% van de totale prijs.

Er is geen sprake meer van een landelijke subsidie, wel van subsidie op lokaal niveau en de mogelijkheid om de BTW terug te vorderen middels uw BTW-aangifte. In onderstaande tabel hebben wij alvast enkele voorbeelden verwerkt met daarin uw BTW teruggave.

 • Uitgaande van een huishouden van 1 persoon heeft u een gemiddelde energiebehoefte van 1.840 kWh per jaar, daarvoor heeft u 2.165 WP vermogen nodig. In dit geval heeft u 8 panelen nodig wat u euro 4.156 kost, na de BTW teruggave bedraagt de totale prijs voor dit pakket euro 3.435 en bespaart u euro 420 per jaar.
 • Bij een huishouden van 2 personen heeft u een energiebehoefte van 2.930 kWh, om dat af te dekken heeft u zonnepanelen nodig met een vermogen van 3.447 WP. Hiervoor zijn 13 panelen benodigd, wat inclusief de BTW euro 6.274 kost. De BTW kunt u echter terugvragen, waardoor u voor dit pakket euro 5.185 nodig heeft aan investering en euro 675 per jaar kunt besparen.
 • Bij een huishouden van 3 personen is uw energiebehoefte ongeveer 4.040 kWh op jaarbasis. Hiervoor heeft u 18 zonnepanelen nodig met een totaal vermogen van 4.225 WP. De prijs voor zo een systeem bedraagt +/- euro 7.264, daarvan ontvangt u echter de BTW terug waardoor de prijs voor dit systeem uitkomt op euro 6.004. Uw jaarlijkse besparing bedraagt euro 830.
 • Wanneer u uitgaat van een huishouden van vier personen is uw totale energiebehoefte 4.520 kWh op jaarbasis. Om dit af te dekken heeft u 20 zonnepanelen nodig, met een totaal vermogen van 4.753 WP. De prijs voor een dergelijk systeem is euro 7.700, na het terugvorderen van de BTW blijft er een investering over van euro 6.363. Uw totale besparing bedraagt in dit geval euro 930 per jaar.
 • Uitgaande van een huishouden van 5 personen schatten wij uw verbruik in op 4.520 kWh, om dit af te dekken heeft u 5.318 WP nodig, wat resulteert in 20 zonnepanelen. De totale prijs voor dit systeem is euro 8.402, na aftrek van de BTW bedraagt de prijs nog maar euro 6.944. Uw besparing per jaar bedraagt euro 1.040.
 • Bij een huishouden van 6 personen heeft u 21 zonnepanelen met een vermogen van 5.682 WP nodig om uw energiebehoefte a 4.830 kWh af te dekken. De prijs voor een dergelijk systeem is euro 8.808 en na aftrek van de BTW blijft hiervan euro 7.279 over. Uw besparing bedraagt dan euro 1.110 per jaar.

Uitleg berekening

 • Bron: Gemiddeld verbruik per jaar in kWh volgens RVO 2017 en bewerkt door Nibud
 • Berekening: Berekening geinstalleerd vermogen in Wattpiek (WP) berekening 0,85 / kWh
 • Aantal zonnepanelen: In bovenstaande berekeningen zijn wij uitgegaan van zonnepanelen met 270 WP (Wattpiek), hoe hoger de Wattpiek, hoe minder panelen u nodig heeft.
 • Kosten: De kosten zijn te berekenen door de prijs per Wattpiek te vermenigvuldigen met het vermogen in WP. De prijs zoals u in onze berekeningen ziet is inclusief BTW en inclusief installatie
 • BTW: U mag de 21% BTW over de aanschaf en installatie terugvorderen middels uw BTW-aangifte
 • Besparing: De totale besparing per jaar bedraagt het gemiddeld aantal kWh per jaar (in 2017 is dat euro 0,23 per kWh) keer (X) de huidige energieprijs
 • Disclaimer: In bovenstaande berekening zijn wij uitgegaan van richtprijzen, de tabel is daarom alleen ter informatie.

Daling in prijs per Wattpiek

De prijs per Wattpiek (WP) is de afgelopen jaren sterk gedaald. Zo betaalde u in 2007 nog euro 4,75 per WP en is dat in 2016 gedaald naar euro 1,78 per Wattpiek. De verwachting is dat deze prijs nog wel verder zal dalen, alhoewel het met minder forse stappen zal gaan.

Opbouw prijs zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is grofweg opgebouwd uit een tweetal elementen. De materiaalkosten zijn goed voor grofweg 75% tot 85% van de totale prijs van zonnepanelen, terwijl de arbeidskosten en kleinmateriaal goed zijn voor grofweg 15% tot 25% van de totale prijs. De daadwerkelijke kostprijs van zonnepanelen worden beinvloed door onder andere het type zonnepaneel, de plaatsing van deze panelen en eventuele extra opties, deze zullen wij hieronder bespreken.

Keuze 1: Type zonnepaneel

Er zijn veel soorten zonnepanelen verkrijgbaar, er zijn echter 3 soorten zonnepanelen die de voorkeur genieten boven de anderen. We hebben deze mogelijkheden inclusief de gemiddelde prijs alvast op een rijtje gezet.

 • Monokristallijne zonnepanelen kosten ongeveer euro 670 per paneel. Met een zeer hoog rendement uitermate geschikt voor kleine daken.
 • Polykristallijne zonnepanelen kosten ongeveer euro 600 per paneel. Met een goed rendement (wel lager dan Monokristallijn) en een goede prijs / kwaliteit verhouding uitstekend geschikt voor daken met een grote oppervlakte.
 • Dunne film zonnepanelen zijn het goedkoopste met euro 400 per paneel. Door het beperkte rendement worden deze vooral ingezet bij woningen met een groot dakoppervlak.

Keuze 2: Plaatsing van de zonnepanelen

Bent u bezig met het bouwen van een woning, dan kunt u nu nog de keuze maken voor een schuin dak of een plat dak. Het is handig om te weten dat het hoogste rendement wordt behaalt wanneer de panelen op een schuin dak worden geplaatst met een hellingshoek van 35 tot 40 graden. Het merendeel van de woningen in Nederland is gebouwd met een hellingshoek van 45 graden, waardoor er slechts gebruik kan worden gemaakt van een zeer kleine constructie. Houdt u er bij het plaatsen op een plat dak rekening mee dat de installateur meer materiaal kwijt is, deze meerpijs kan oplopen tot euro 50 per paneel.

Keuze 3: Extra opties

Bij het laten installeren van een zonnepanelensysteem kunt u ervoor kiezen deze te laten uitvoeren met extra opties, uiteraard gaat daarmee de prijs van uw zonnepanelensysteem omhoog. De meest voorkomende opties zijn een monitorsysteem wat tussen de euro 75 en de euro 150 kost. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om uw systeem te laten uitvoeren met een zonneboiler, de prijs voor een zonneboiler ligt tussen de euro 2.500 en de euro 4.000.

Besparen op de prijs van zonnepanelen

Het kan zijn dat de bovengenoemde prijs van zonnepanelen u enigszins uit het lood heeft geslagen. Wilt u besparen op het totale kostenplaatje, dan dient u rekening te houden met de volgende bespaartips:

 • Bespaartip 1: Gedeeltelijk zelf energie opwekken. Lang niet iedereen beschikt over voldoende geld om de energiebehoefte 100% af te dekken. In dat geval kunt u kiezen voor een kleiner systeem, zo dekken veel mensen hun energiebehoefte voor slechts de helft af, waarna ze later het systeem laten uitbreiden.
 • Bespaartip 2: Subsidie op zonnepanelen. Alhoewel de landelijke subsidies zijn komen te vervallen, kunt u alsnog terecht bij uw Gemeente. Er bestaan namelijk regionale subsidies die u gewoon bij uw gemeentehuis aan kunt vragen, in enkele modernere gemeentes kunt u dit zelfs online aanvragen. Naast deze lokale subsidies kunt u uiteraard de 21% BTW terugvorderen door simpelweg een BTW-aangifte te versturen.
 • Bespaartip 3: De consumentenbond MilieuCentraal raden mensen aan om offertes van diverse installateurs te vergelijken. Zo kunt u tot 40% besparen op uw zonnepanelen, terwijl u ook nog eens 21% BTW terugkrijgt. Ontdek daarom via onze website gratis en vrijblijvend de prijzen van installateurs bij u in de buurt.

Prijs per Wattpiek

Bij zonnemodules praat men vaak over het vermogen in Wattpiek (ook wel uitgedrukt als WP). Dit is de theoretische opbrengst van de zonnepanelen, uitgaande van ideale omstandigheden. In Nederland wordt dit door het weer en door de hellingshoek van de meeste huizen vaak niet gehaald. Daarnaast treedt er bij het omvormen van stroom een zogenaamde warmte-omzetting op. In beide gevallen is dat niet gunstig voor het vermogen in WP. Om de jaaropbrengst in kWh te verkrijgen dient u in Nederland te rekenen met een WP factor van 0,85 (85%). Wanneer een PV-systeem een vermogen levert van 1000 WP, dan levert deze dus op jaarbasis daadwerkelijk zo een 850 kWh aan stroom.

De prijs van zonnepanelen bestaat uit diverse elementen, zo heeft u de panelen zelf, maar ook een omvormer en montagemateriaal. Neemt u deze onderdelen mee in de berekening per WP en de prijs dan kunt u rekenen op euro 1,94 per WP (dat zijn omgerekend 6 panelen). In deze prijs is meegerekend onder andere euro 0,50 per WP installatiekosten. Afgerond komt dit uit op euro 1,95 / 0,84 = euro 2,28 per kWh per jaar.

In Nederland gebruikt een gemiddeld gezin volgens het Nibud zo een 2.910 kWh aan elektriciteit per jaar. Wanneer u in uw totale energiebehoefte wilt voorzien, dan heeft u een investering nodig van 2,28 x 2910 = euro 6.634.

Vergelijk de prijs van zonnepanelen

De markt voor zonnepanelen is relatief nieuw. Er komen regelmatig nieuwe installateurs de markt op en dat resulteert in veel verschillende soorten offertes en flinke prijsverschillen. Wij raden net zoals de Consumentenbond en MilieuCentraal aan om eerst meerdere offertes van lokale installateurs te vergelijken. Op deze manier weet u zeker dat u de hoofdprijs niet hoeft te betalen. Het vergelijken is bovendien gratis en uw besparing kan oplopen tot 40%. Vul het aanvraagformulier in en u ontvangt gratis en voor niets offertes in uw mailbox.

Daarom kiest ook u voor zonnepanelen

 • U bespaart tot 100% op uw energierekening en teveel energie kunt u verkopen.
 • Zonnepanelen verlagen uw CO-2 uitstoot en gaan tenminste 25 jaar lang mee.
 • De waarde van uw woning neemt toe en u ontvangt de betaalde BTW terug.
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar en de panelen zijn geschikt voor schuine- en platte daken.
 • De panelen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig, af en toe schoonmaken is voldoende.

Alle zonnepanelen voordelen op een rij:

 • De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald
 • U bespaart flink veel geld op uw energienota
 • U verminderd uw CO-uitstoot aanzienlijk
 • Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee
 • De panelen hebben weinig onderhoud nodig
 • De waarde van uw woning neemt toe
 • U ontvangt de BTW terug van de overheid
 • Teveel energie mag u terugleveren
 • Geschikt voor schuine- en platte daken
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar
 • Via onze site bespaart u tot 42%

Bas de Boer

Onderzoeker voor zonne-energiepakket.nl
 • (4.5 Rate)

Zonnepanelen worden steeds voordeliger. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs zonder subsidie op zonnepanelen verdient u uw investering binnen 7 jaar volkomen terug. U kunt als particulier ook de BTW terugvragen en u kunt eventueel bij uw eigen gemeente terecht voor een lokale subsidie. Genoeg redenen om te kiezen voor zonnepanelen.

Ontvang 6 gratis offertes

Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van zonnepanelen specialisten bij u in de regio. Bespaar tot 42%

Site error: the file /home/admin/web/zonne-energiepakket.nl/public_html/mmomagelinks.php requires the ionCube PHP Loader ioncube_loader_lin_7.0.so to be installed by the website operator. If you are the website operator please use the ionCube Loader Wizard to assist with installation.