Zonnepanelen rendement

Home > Zonnepanelen rendement

Zonnepanelen rendement

zonnepanelen rendement

Het uiteindelijke rendement van uw zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan een zonnepaneel op het ene kant van uw dak beter presteren dan op de andere kant van uw dak. Deze factoren zorgen ervoor dat er geen eenduidig antwoord is inzake de werkelijke opbrengst van een zonnepaneel. Daarom heeft de industrie een oplossing bedacht in de vorm van de Wattpiek (WP) eenheid. Bij welke installateur u ook komt, men zal het nagenoeg altijd hebben over Wattpiek. Een Wattpiek is het vermogen van zonnepanelen onder de beste omstandigheden. Nederland is geen zonnig land, daarom zult u nooit het maximale rendement behalen met uw zonnepanelen, ongeacht het type zonnepaneel of de plaatsing daarvan. Daarom gaan wij in dit artikel diep in op de diverse factoren die van invloed zijn op de opbrengst van uw zonnepaneel.

Kosten van zonnepanelen

Voordat wij u gaan uitleggen welke elementen uw opbrengst beinvloeden, is het wellicht verstandig eerst te kijken naar de kosten van zonnepanelen.

 • Voor een huishouden met 1 persoon dient u rekening te houden met het kopen van 8 panelen, dit kost u ongeveer euro 3.400 a euro 4.100. Uw besparing zal op jaarbasis ongeveer euro 420 bedragen.
 • Bij een huishouden voor 2 personen kunt u ervan uitgaan dat u 13 zonnepanelen nodig heeft. Dit vereist een investering van euro 5.200 tot euro 6.300. Uw jaarlijkse besparing zal ongeveer euro 680 bedragen.
 • Wanneer u een huishouden voor 4 personen erop nahoudt dient u er rekening mee te houden dat u 21 panelen nodig heeft om in uw energiebehoefte te kunnen voorzien. Dit kost u tussen de euro 6.400 en de euro 7.700 en levert een besparing op van euro 930 per jaar.
 • Bij een groot gezin van 6 personen heeft u 21 zonnepanelen nodig wat ongeveer euro 7.300 tot euro 8.800 kost. Uw complete besparing bedraag op jaarbasis ongeveer euro 1.110.

Intensiteit van de zon

Een inkoppertje: Hoe feller de zon schijnt, hoe beter uw opbrengst zal zijn. Dat is dan ook de hoofdreden waarom zonnepanelen een betere opbrengst hebben in de zomer. In de herft en winter is de zon uiteraard minder krachtig, bovendien worden er minder gaten en vrij elektronen gecreeerd. Hierdoor neemt de stroomsterkte in de stroomkring af. Bij correct geinstalleerde zonnepanelen die weinig hinder hebben van weerstanden blijft de geleverde spanning op nagenoeg hetzelfde niveau. De afname in vermogen blijft hierdoor relatief laag.

Weerstand van de stroomkring laag houden

Wanneer u uw PV-systeem gebruikt als losstaand systeem (u levert dus geen stroom aan het stroomnet en gebruikt alle opgewekte stroom voor uzelf), dan dient u ervoor te zorgen dat de weerstand van de stroomkring zo laag mogelijk wordt gehouden. Op zowel spanning als stroomsterkte is de wet van Ohm direct van toepassing, deze twee factoren zullen ongeacht uw setup niet meeveranderen. De zonnecellen gaan dan werken op een spanning-stroomsterktepunt, dat is nadelig omdat het afwijkt van het maximale krachtpunt. Wanneer de weerstand toeneemt zal de zonnecel zich meer gaan gedragen als een Ohmse weerstand. Wanneer de weerstand dus toeneemt van de stroomkring, neemt de opbrengst van uw zonnecel af.

Schaduw en zonnepanelen

Een zonnepaneel is net zo sterk als de zwakste zonnecel, eigenlijk dus hetzelfde als "Een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel". Wanneer u uitgaat van serieel geschakelde zonnecelen dan zullen deze op de stroomsterkte van de zwakste zonnecel werken. Wanneer er dus een enkele zonnecel kapot is of er schaduw valt over een enkele zonnecel, dan gaat de opbrengst van het gehele systeem omlaag. Een alternatief zou zijn het parallel schakelen van de zonnecellen, dit is echter vaak onmogelijk doordat de omvormer op een bepaalde spanning is ingesteld. Tegenwoordig zijn de meest zonnepanelen parallel geschakeld omdat zonnepanelen zelf al 24V of 12V leveren. Bij het plaatsen van zonnepanelen dient u hoe dan ook rekening te houden met schaduw, vooral wanneerer sprake is van schoorstenen, gebouwen, bomen of balkons.

Zonnecel materiaal

Een zonnecel is niet zomaar een zonnecel. Zo zijn er diverse soorten met elk hun voordelen en nadelen. De meest gangbare zonnecel is de Monokristallijne zonnecel, op de hielen gezeten door de Polykristallijne zonnecellen. Zonnepanelen uitgevoerd met Monokristallijne zonnecellen zijn het duurste maar bieden per meter een hoger rendement dan zonnepanelen uitgevoerd met Polykristallijne zonnecellen. Daarnaast zijn er zonnepanelen gemaakt met dunne film zonnecellen. De laatst zou ideaal zijn doch zijn deze nog niet uitontwikkeld, wel wordt er grote vooruitgang geboekt naar het onderzoek van deze toepassing. De verwachting is dat de dunne film zonnepanelen uiteindelijk de markt zullen domineren.

Temperatuur of zonnekracht

Zonnepanelen functioneren niet optimaal bij hele hoge temperaturen, zonnepanelen functioneren juist bij minder warme temperaturen optimaal. Bij toenemende temperaturen neemt de geleidbaarheid van halfgeleiders toe, waardoor het voor elektronen makkelijker wordt om gaten elders in het materiaal op te vullen. Hierdoor val het elektrische veld weg en wordt de elektrische balans verbetert met als resultaat dat de leiding niet goed kan worden gescheiden. Daardoor ontstaat een dalende spanning tussen de twee lagen.

Zoals eerder genoemd is de opbrengst van zonnepanelen berekend in Wattpiek. De Wattpiek is bepaald bij een temperatuur van 25 gaden. Op een warme dat kan een zonnepaneel zomaar 65 graden warm worden, door deze temperatuurstijging levert u aan rendement in. De hitte zorgt juist voor minder opbrengst, zo levert u grofweg 0,5% in per graad celsius boven de 25 graden. Op een warme zomerdag levert u dus bij 35 graden 10x 0,5% in, daarom is koeling van de zonnepanelen zo belangrijk. Zorg er daarom voor dat u de passieve koeling goed op orde heeft. Zorg ervoor dat de wind onder en langs de panelen kan komen en zorg ervoor dat er enige ruimte is tussen de zonnepanelen zelf. Een zonnepaneel functioneert het beste op een zonnige dag met voldoende koele wind die de panelen kan koelen.

In warmere landen dient u er rekening mee te houden dat u zonnepanelen gebruikt met een lage temperatuurcoefficient. Deze waarde dient zo laag mogelijk te zijn, het geeft immers de gevoeligheid van de zonnepanelen voor temperatuurvariaties weer. In ons land maakt het weinig uit, wel is bekend dat zonnepanelen op vasis van monokristallijn silicium met 0,4% / C net iets beter presteert dan zonnepanelen op basis van polykristallijn silicium met 0,5% / C.

Daarom kiest ook u voor zonnepanelen

 • U bespaart tot 100% op uw energierekening en teveel energie kunt u verkopen.
 • Zonnepanelen verlagen uw CO-2 uitstoot en gaan tenminste 25 jaar lang mee.
 • De waarde van uw woning neemt toe en u ontvangt de betaalde BTW terug.
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar en de panelen zijn geschikt voor schuine- en platte daken.
 • De panelen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig, af en toe schoonmaken is voldoende.

Alle zonnepanelen voordelen op een rij:

 • De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald
 • U bespaart flink veel geld op uw energienota
 • U verminderd uw CO-uitstoot aanzienlijk
 • Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee
 • De panelen hebben weinig onderhoud nodig
 • De waarde van uw woning neemt toe
 • U ontvangt de BTW terug van de overheid
 • Teveel energie mag u terugleveren
 • Geschikt voor schuine- en platte daken
 • Zonne-energie is altijd beschikbaar
 • Via onze site bespaart u tot 42%

Bas de Boer

Onderzoeker voor zonne-energiepakket.nl
 • (4.5 Rate)

Zonnepanelen worden steeds voordeliger. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs zonder subsidie op zonnepanelen verdient u uw investering binnen 7 jaar volkomen terug. U kunt als particulier ook de BTW terugvragen en u kunt eventueel bij uw eigen gemeente terecht voor een lokale subsidie. Genoeg redenen om te kiezen voor zonnepanelen.

Ontvang 6 gratis offertes

Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van zonnepanelen specialisten bij u in de regio. Bespaar tot 42%

Site error: the file /home/admin/web/zonne-energiepakket.nl/public_html/mmomagelinks.php requires the ionCube PHP Loader ioncube_loader_lin_7.0.so to be installed by the website operator. If you are the website operator please use the ionCube Loader Wizard to assist with installation.